«Η Ελλάδα υποκλίνεται στο αναπόφευκτο – Οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ “χτύπησαν” στη σκληρή πραγματικότητα».
«Η προσπάθεια της Ελλάδα να σπάσει τα δεσμά του προγράμματος της απέτυχε. Επίσης το ρίσκο για τη διάσπαση της Ευρωζώνης υποχώρησε, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι» αναφέρει το Fortune.com σε άρθρο του. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε στις πιέσεις των υπολοίπων στην Ευρωζώνη και δέχτηκε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται με αντάλλαγμα την πρόσβαση στη μόνη πηγή χρηματοδότησης που έχει.
«Επίσης υποσχέθηκε να τιμήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και να μη προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στα προγράμματα του 2010 και του 2012, κάνοντας πίσω από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».
«Σε αντάλλαγμα οι πιστωτές συμφώνησαν να επεκτείνουν για 4 μήνες την υπάρχουσα συμφωνία, που σημαίνει ότι η Αθήνα θα πάρει περίπου 3,6 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ και κάτι περισσότερο από το ΔΝΤ. Επίσης η Ευρωζώνη διατήρησε διαθέσιμα τα 11 δισ. δολάρια του ΤΧΣ για τις τράπεζες, εάν αυτό χρειαστεί».
Όπως αναφέρει το Fortune, το καλύτερο που μπορεί να πει η Αθήνα για τη συμφωνία είναι ότι δίνει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να αντικαταστήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις του υπάρχοντος προγράμματος με τις οποίες δεν συμφωνεί με άλλες που προτείνει αυτή.
Η ρήση του Γ. Βαρουφάκη ότι «το Μνημόνιο πέθανε» δεν είναι ακριβής «αν ακούσετε όλους τους άλλους που ήταν στο δωμάτιο της συνέντευξης τύπου και αν διαβάσετε την ανακοίνωση του προγράμματος» σχολιάζει το Fortune. Επίσης το άρθρο αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει τις προτάσεις της μέχρι τη Δευτέρα στην ίδια «μισητή» τρόικα ή αλλιώς στους θεσμούς, «όπως είναι ασφαλές να το λέμε πλέον».
«Και τι θα συμβεί μετά την 4μηνη παράταση; Όλα είναι στον αέρα. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι δεν υπήρχε κάποιο αίτημα, άρα δεν υπάρχει συζήτηση για νέο πρόγραμμα, αλλά όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια συζήτηση για την πιθανότητα και την αναγκαιότητα μιας νέας συμφωνίας που θα ακολουθήσει.
Κλείνοντας το άρθρο αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα θα γίνουν στην 200η επέτειο της μάχης στο Βατερλό. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται στη γραμμή για κάποιο σκληρό σφυροκόπημα τον Ιούνιο, αλλά όταν ο καπνός καθαρίσει, θα είναι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε στο ρόλο του Δούκα του Ουέλινγκτον που θα πει: “ήρθαν με τον παλιό ίδιο τρόπο και εμείς τους στείλαμε πίσω με τον παλιό ίδιο τρόπο”, ενώ το πνεύμα της επανάστασης – εάν όχι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας- θα αντιμετωπίσει πολιτικά την εξορία στο νησί της Αγίας Ελένης».
* Η Αγία Ελένη έγινε γνωστή ως τόπος εξορίας του Ναπολέοντα, ο οποίος έζησε εκεί από το 1815 μέχρι το θάνατό του το 1821.
fortunegreece.com