Τους τελευταίους μήνες έχουν συμβεί αρκετά περιστατικά που ενδεχομένως δείχνουν ότι το Internet βρίσκεται σε μια πορεία επαναπροσδιορισμού. Καταρχήν, η δημόσια διαβούλευση που αφορά το θέμα του net neutrality στις ΗΠΑ, δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν ανέχεται να πληρώνει τα σπασμένα κάποιον άλλων. Τις τελευταίες μέρες, η Κίνα έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε βασικούς servers της Google που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Gmail. Στις αρχές του μήνα, η Ισπανία ψήφισε ένα νόμο που επιβάλει στη Google να πληρώνει αμοιβή στους εκδότες για κάθε άρθρο που δημοσιεύει στην υπηρεσία Google News.
Και ενώ οι ακτιβιστές κάνουν ότι μπορούν για να διατηρήσουν την ελεύθερη μορφή που είχε το Internet στα πρώτα στάδια της εξέλιξης του, τα γεγονότα δείχνουν ότι οι περιορισμοί συνεχώς αυξάνονται.
Στη διάρκεια του 2014, αυτό που έγινε περισσότερο ξεκάθαρο είναι ότι πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα Internet που διέπεται από μια ενιαία πολιτική, αλλά για πολλά Internet, όπως αυτά διαμορφώνονται στο πλαίσιο κανόνων που θεσπίζουν οι χώρες.
Οι εξελίξεις το 2015 αναμένονται με ενδιαφέρον. Η απόφαση για το net neutrality, η επιθυμία μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Facebook και η Google, να κάνουν προσβάσιμο το Internet σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά και η τάση των κυβερνήσεων να ελέγχουν ότι θεωρούν ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη λειτουργία τους, δημιουργούν μια ρευστή κατάσταση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ισορροπήσει σε μια μορφή διαφορετική από αυτήν που είχε το Internet όταν ξεκινούσε η λειτουργία του.
Πηγή: digi1.gr