IFmedia

Τσίπρας: Κατηγορηματικό "όχι" σε εκλογές, "ίσως" για δημοψήφισμα

152

Μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για την Άνγκελα Μέρκελ, για την Ευρώπη και την Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Στον Ενικό” του Star, σχολιάζοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είναι παγιδευμένη στην πολιτική της αδυναμία να παραδεχθεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκε αποτυχημένο.

Όπως σημείωσε, η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς η Ελλάδα εξασφάλισε την αποδέσμευσή της από το mail Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα, αύξηση του ΦΠΑ και μειώσεις συντάξεων, ωστόσο από τότε “γίνεται μία μεγάλη μάχη για να παρθούν πίσω πολλά από τα σημεία της συμφωνίας” από τους εταίρους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι εταίροι εξακολουθούν να ζητούν μειώσεις συντάξεων, αλλαγές στη νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και άλλα υφεσιακά μέτρα.

Αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που ζητούν οι εταίροι, επεσήμανε πως υπάρχει λόγος που ο ΦΠΑ σε αυτές τις περιοχές είναι μειωμένος και έχει να κάνει με τη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκονται εκ των πραγμάτων τα νησιά, και ανέφερε πως αναζητούνται άλλοι τρόποι για να αποφευχθεί η οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ, ενώ ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως μία ιδέα που εξετάζεται είναι αυτή του φόρου ανά διανυκτέρευση, που εφαρμόζεται και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ανοιχτά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεργασία με ισχυρά κέντρα στην Ευρώπη, έστησε παγίδα “αριστερής παρένθεσης” στον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κάποιοι ακόμα ευελπιστούν σε ένα τέτοιο σενάριο και καιροφυλακτούν να “σκοντάψει” η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις μεγάλες περιπέτειες στις οποίες θα έμπαινε η χώρα μας αν συνέβαινε αυτό.

Ανέφερε ειδικότερα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά σκόπιμα ζήτησε μόνο δίμηνη παράταση του προγράμματος τον Δεκέμβριο, ώστε η νέα κυβέρνηση να αναγκαστεί να κινηθεί μέσα σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο.

Έκανε μάλιστα λόγο για “μονταζιέρα” από ξένα κέντρα που διαρρέει ψευδείς ειδήσεις για την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ελληνική πλευρά δε διαρρέει ψευδείς ειδήσεις.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα για πρόωρες εκλογές, σχολιάζοντας πως δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο, ενώ αντίθετα εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως αν βρεθεί αντιμέτωπος με μία συμφωνία που θα παραβιάζει τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση, η μόνη διέξοδος θα είναι η προσφυγή στην ετυμηγορία των πολιτών. Πάντως, εξέφρασε την άποψη πως δε θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε δημοψήφισμα, εκτιμώντας πως θα υπάρξει συμφωνία.

Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε πως θα το βρούμε μπροστά μας, γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιάς ενδιάμεσης συμφωνίας, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο. Τώρα, είπε, απαιτείται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, γιατί το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε λόγω μεγάλης αύξησης της ανεργίας και είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι που θα έρθουν με την ανάπτυξη.

Στο ερώτημα γιατί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία και όχι συνολική, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η ενδιάμεση βολεύει και την Ελλάδα και τους πιστωτές. Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη να πάμε σε μεγάλη συμφωνία. Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος. Σε πρώτη φάση, είπε ο πρωθυπουργός, θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντάς τον “σημαντικό asset για την κυβέρνηση και τη χώρα”, ενώ ανέφερε για τον κ. Βαρουφάκη ότι είναι έντιμος και δεν κάνει εύκολα πίσω, διευκρίνισε πως η συνεργασία του μαζί του είναι αγαστή, και υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι θέλουν να τον αποδομήσουν για διαπραγματευτικούς λόγους. Δήλωσε ακόμα πως οι αλλαγές στη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, είχαν αποφασιστεί ήδη πριν από το Eurogroup της Ρίγας.

Για την παραφιλολογία περί "φλερτ" του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κώστα Καραμανλή και τους καραμανλικούς, σχολίασε πως έχει ενάμισι χρόνο να συναντήσει τον πρώην πρωθυπουργό, και υποστήριξε πως υπάρχει μία αμοιβαία εκτίμηση και τίποτα παραπάνω. Αρνήθηκε εξάλλου ότι του πρότεινε να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν χαλάσει εξαιτίας του θέματος αυτού, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένας "φωτογραφικός" νόμος, αλλά ένας νόμος που αφορά και στον Σάββα Ξηρό, και υπενθύμισε πως η χώρα μας έχει καταδικαστεί κατά το παρελθόν για τις συνθήκες κράτησης του καταδικασμένου τρομοκράτη.


Ροή Ειδήσεων