Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η λίστα Βαρουφάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τα σημεία των μεταρρυθμίσεων που αυτή περιλαμβάνει.
Ενστάσεις, αντιρρήσεις, διαφωνίες αλλά και στήριξη στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους εκφράστηκαν στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητάει από τους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.
Στην πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία σχεδόν το σύνολο των βουλευτών ζήτησε να μιλήσει, αυτό που κυριάρχησε ήταν ο προβληματισμός για τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και πώς θα πορευτεί η κυβέρνηση στο κρίσιμο επόμενο τετράμηνο. Εκτός από τις διαφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών, όπως οι Π. Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, πάνω από 20 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και άλλοι 10 «κατά», ενώ σκοπίμως απουσίαζαν τουλάχιστον άλλοι 10 βουλευτές.
Αρχικά η ηγεσία ήθελε η συμφωνία να εγκριθεί σε ονομαστική ψηφοφορία από την Κ.Ο.
Η συνεδρίαση ανέδειξε ρωγμές στην Κ.Ο., καθώς στην άτυπη ψηφοφορία που διεξήχθη η συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αλλά τουλάχιστον πέντε βουλευτές δήλωσαν «κατά» και πολλοί περισσότεροι «λευκό». Σύμφωνα με πληροφορίες,μεταξύ αυτών που ψήφισαν «κατά» είναι οι Στάθης Λεουτσάκος, Ελένη Σωτηρίου, Κώστας Δελημήτρος, Ιωάννα Γαϊτάνη και Δημήτρης Κοδέλλας.
Ο Φλαμπουράρης
Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σε τηλεοπτική εκπομπή χθες ανέφερε ότι 18 (από όσους μίλησαν) τάχθηκαν εναντίον ή διατύπωσαν εντονότατο προβληματισμό με τη λίστα Βαρουφάκη. Ωστόσο υποστήριξε ότι όσοι διαφώνησαν δεν θα ψήφιζαν αρνητικά στη Βουλή. Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι σε περίπτωση ψηφοφορίας, δεν θα ήταν πάνω από τρεις τέσσερις αυτοί που θα ψήφιζαν κατά της συμφωνίας.
Οπως και να 'χει πάντως, ο πονοκέφαλος της ηγεσίας δεν είναι τόσο για τους περίπου 20 βουλευτές που ψήφισαν «λευκό» ή «κατά» (αν και οι εκδοχές της κάθε πλευράς διαφέρουν κατά 10 ψήφους) όσο η ηχηρή διαφοροποίηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη που ως υπουργός επέλεξε «λευκό» και όχι «κατά», αλλά κυρίως της πρόεδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία καταψήφισε τη συμφωνία.
Σκληρή κριτική με άρθρο του ο Μηλιός
Σαφείς αποστάσεις από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου με το Eurogroup έλαβε με νέο άρθρο του ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός. Σε κοινό άρθρο του με τον Σπύρο Λαπατσιώρα και τον Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλο ο κ.Μηλιός εντοπίζει... μεγάλα λάθη και μεγάλες υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους χαρακτηρίζοντας -μεταξύ άλλων- απροετοίμαστο τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος δεν είχε σχέδιο! Σύμφωνα με τον κ.Μηλιό, η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, όπως π.χ. το επεισόδιο με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισεμπλουμ, γεγονός που επέδρασε, όπως λέει, αρνητικά.
«Είναι εύκολα κατανοητό πώς αυτή η κακά στημένη διαπραγμάτευση, παρά τις εργατοώρες που αφιέρωσαν οι πρωταγωνιστές της, είχε τα χαρακτηριστικά άλματος με δεμένα μάτια. Επίσης οι διαφορές, οι κακοί χειρισμοί και οι μετατοπίσεις έδειξαν στους εταίρους ότι η ελληνική πλευρά είναι επιδεκτική χειρισμών» τονίζει -μεταξύ άλλων- ο κ.Μηλιός.
Ελενα Σολωμού
espressonews