Της Νίκης Ζορμπά
Για μια συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα για την οποία η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πάρα πολύ ικανοποιημένη έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές σε μια πρώτη αποτίμηση του σημερινού τετ α τετ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων στη διαπίστωση του κ. Τσίπρα ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση και την ύφεση μέσω της λιτότητας.
Παράλληλα, ο κ. Schulz φέρεται να συμφώνησε ότι απαιτείται χρόνος για να γίνει διαβούλευση και για να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συνολικά σημειώθηκαν πολλές συμπτώσεις στις απόψεις Μ. Schulz – Αλ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά την ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα στις πολιτικές τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, καθώς και στο πλάνο μεταρρυθμίσεων και της χρηματοδότησης επενδύσεων που του παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας του έθεσε τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί από ελληνικής πλευράς η διαπραγμάτευση:
1. Του εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει ένα ελληνικό σχέδιο ευρύτατων μεταρρυθμίσεων με προτεραιότητες: α) την καταπολέμηση της διαφθοράς, β) την αποκατάσταση της διαφάνειας, γ) σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, δ) απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο.
2. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση για πρωτογενώς ισοσκελισμένους ισολογισμούς σε συνδυασμό με αναθεώρηση προς τα κάτω των εξωπραγματικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2020.
3. Για τη χρηματοδότηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε:
- ευρωπαϊκό επενδυτικό new deal, συμπληρωματικό στο πακέτο Juncker
- συναινετικό αναπροσανατολισμό των κονδυλίων ΕΣΠΑ 2014 – 2020
- εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος που μπαίνει από το σύμφωνο σταθερότητας. Σε αυτό το σημείο μάλιστα κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι ο κ. Schulz το σχολίασε ως εξαιρετικά θετικό.
4. Αναγκαία μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Επανέλαβε δηλαδή στον κ. Schulz την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης.
Κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Schulz απέφυγε την οποιαδήποτε τοποθέτηση ή σχολιασμό για το ζήτημα αυτό.
Διαφωνίες για το ουκρανικό
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η σχετική συζήτηση η οποία είχε πυροδοτήσει πριν από την έλευση του κ. Schulz στην Ελλάδα «ένταση» μεταξύ της κυβέρνησης και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (στον απόηχο δηλώσεων του τελευταίου), δηλαδή για τη διαφωνία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του ουκρανικού ζητήματος, δεν κατέλαβε αρκετό χρόνο στη σημερινή συνάντηση των δυο ανδρών. Οι ίδιες πηγές περιορίστηκαν να πουν ότι η σχετική συζήτηση δεν ήταν εκτενής και ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε τη σταθερή της θέση επ’ αυτού του ζητήματος στον κ. Schulz.
Παρ’ όλ’ αυτά, κατά πληροφορίες, ο κ. Schulz ναι μεν δεν προχώρησε σε χαρακτηρισμούς για τη στάση της Ελλάδας, αλλά εξέφρασε τις αντιρρήσεις του. Με δεδομένη πάντως την εν εξελίξει σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών για το θέμα οι κυβερνητικές πηγές επιφυλάχτηκαν για ενημέρωση, μετά το πέρας του συμβουλίου.
Νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "M. Schulz: Εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία" μετέδιδε τα εξής: Περίπου δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Schulz, συζήτησε μια ευρεία βεντάλια που αφορούσε σε όλα τα ευρωπαϊκά θέματα.
Ο κ. Schulz μίλησε για συγκρούσεις και διαφωνίες που προέκυψαν μετά από μια πολύ ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση, χαιρετίζοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να πατάξει ανηλεώς την φοροδιαφυγή και την φοραποφυγή στην οποία απέδωσε εν πολλοίς το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παράλληλα παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη ανησυχεί πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ακολουθήσει τον δικό του προσωπικό δρόμο, ο ίδιος όμως αυτό που αντιλήφθηκε είναι ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει προτάσεις για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Παρ’ ό,τι -όπως είπε- ήταν μια συζήτηση κουραστική διότι αντηλλάγησαν απόψεις ακόμη και για το ουκρανικό ζήτημα, έγινε ανάμεσα σε πολιτικούς «που μιλούν ειλικρινά», ενώ επεσήμανε με νόημα «ελπίζω η χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία».
Από πλευράς του ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, αφού αναφέρθηκε στον κ. Schulz προσφωνώντας τον ως φίλο της Ελλάδας αλλά και προσωπικό του φίλο, είπε ότι εκπροσωπεί επάξια τον θεσμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και μίλησε για την ανάγκη οικοδόμησης μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του είπε ότι διαβεβαίωσε τον κ. Schulz πως η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στο καθεστώς των ολιγαρχών και ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουμε σαρωτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, έχουμε και σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση», διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει χωρίς επιμονή στο λάθος και τη λιτότητα αλλά και χωρίς την απερισκεψία, όπως την χαρακτήρισε, των ελλειμμάτων.
Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαβούλευση αυτή για να είναι ουσιαστική και αμοιβαία επωφελής χρειάζεται χρόνο.
Στις δηλώσεις του τέλος επεσήμανε ότι κοινό τόπο με τον κ. Schulz βρήκε στο στόχο να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να αποκαταστήσει την κοινωνική της συνοχή. Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του αναφερόμενος συνολικά στην κρίση στην Ευρώπη και όχι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι όσοι επενδύουν στο αντίθετο, θα διαψευσθούν. «Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση».