Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια του αδικοχαμένου, σε ηλικία 21 ετών, οπλίτη, Ορέστη Παπαγεωργίου, θα καθίσουν την 21η Οκτωβρίου 2015 πέντε ιατροί.
Ο Ορέστης Παπαγεωργίου, στρατιώτης τότε 21 χρόνων, εξέτιε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης. Έπεσε από την κουκέτα του και μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ρόδου (ΤΥΕΘ), όπου τον εξέτασαν στρατιωτικοί γιατροί και απ’ εκεί στο νοσοκομείο Ρόδου και στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Πολύ καθυστερημένα διαγνώστηκε «καλπάζουσα μορφή μηνιγγίτιδας», που δεν έγινε «αντιληπτή» από τους ιατρούς.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η οικογένεια του 21χρονου καταμήνυσε τρεις ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και κάθε άλλο υπεύθυνο που ήθελε προκύψει από τον εισαγγελικό έλεγχο.
Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε, παρέπεμψε σε δίκη πέντε ιατρούς.
Ο πρώτος κατηγορούμενος, ειδικευόμενος ιατρός Γενικής Χειρουργικής στο Γ.Ν. Ρόδου που εφημέρευε στο ΤΕΠ, φέρεται να αρκέστηκε σε απλή νευρολογική εξέταση και δεν έδωσε παραγγελία για νευρολογική εξέταση από τους ειδικευμένους νευρολόγους του νοσοκομείου, αλλά ούτε και κάλεσε ειδικευμένο παθολόγο να εκτιμήσει το περιστατικό, περαιτέρω δε δεν παρήγγειλε καμία άλλη εξέταση, όπως ακτινογραφία εγκεφάλου ή αξονική ή αιματολογικές εξετάσεις, χορηγώντας του απλά παυσίπονα για την κεφαλαλγία.
Φέρεται παραπέρα, ενώ ο Ορέστης Παπαγεωργίου παραπέμφθηκε εκ νέου στο Γ.Ν. Ρόδου από τους στρατιωτικούς ιατρούς του 95 ΤΥΕΘ Σύμης, υποφέροντας από υψηλό πυρετό (39,5oC), είχε ζάλη, αισθανόταν αστάθεια και παρουσίαζε σύγχυση, είχε δυσουρία και η γενική εξέταση αίματος έδειξε αιματουρία, δεν φρόντισε για την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, δεν ζήτησε καλλιέργεια ούρων αλλά αρκέστηκε στο στικ ούρων και στη χορήγηση αγωγής για ουρολοίμωξη συνταγογραφώντας αντιβιοτική θεραπεία ευρέως φάσματος.
Η δεύτερη κατηγορούμενη, νευροχειρούργος, φέρεται, ενώ ο στρατιωτικός ιατρός είχε συστήσει τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας οφθαλμικών κόγχων, εκτίμηση από νευροχειρούργο και οφθαλμίατρο και ενώ διενεργήθηκε αξονική τομογραφία εγκεφάλου και όχι οφθαλμικών κόγχων, όπως είχε συσταθεί, η εκτίμηση της αξονικής τομογραφίας έγινε μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας. Η ιατρός φέρεται συγκεκριμένα να μην μετέβη στο νοσοκομείο για να εξετάσει τον ασθενή, δεν φρόντισε για την εισαγωγή του στο νοσοκομείο καίτοι η αξονική τομογραφία είχε δείξει ιγμορίτιδα αλλά ούτε και φρόντισε ενόψει του ευρήματος εξέταση από ΩΡΛ.
Περαιτέρω, στις 24.3.2011 και ενώ ο Ορέστης Παπαγεωργίου παραπέμφθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο λόγω εμφάνισης περιοφθαλμικού οιδήματος αριστερά και ενώ είχε ίλιγγο και αίσθημα περιστροφής, φέρεται να αρκέστηκε στην ήδη διενεργηθείσα προαναφερθείσα αξονική τομογραφία και σε τηλεφωνική επικοινωνία με ΩΡΛ ιατρό, αναφέροντάς του ότι «ο ασθενής δεν είχε κάποιο νευρολογικό εύρημα και η αξονική εγκεφάλου ήταν αρνητική».
Ο τρίτος κατηγορούμενος, ειδικευόμενος ιατρός παθολογίας, στις 25.3.2011 φέρεται να έκρινε ότι δεν έχρηζε νευρολογικής εξέτασης, δεν του έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο, δεν ζήτησε τη γνώμη ειδικευμένου ιατρού και αρκέστηκε στη χορήγηση αντιβιοτικού φαρμάκου ευρέως φάσματος.
Η τέταρτη κατηγορούμενη στις 28.3.2011, επιμελήτρια νευρολόγος, παρότι είχε ειδοποιηθεί από τις 07.30 π.μ. ότι υπήρχε υπόνοια μηνιγγίτιδας στον Ορέστη Παπαγεωργίου φέρεται να μην προέταξε το συμβάν αυτό και δεν τον εξέτασε κατά προτεραιότητα. Κατηγορείται ότι τον εξέτασε στις 09.00 π.μ. παρότι ο ασθενής βρισκόταν στο Γ.Ν. Ρόδου ήδη από τις βραδινές ώρες της 27.3.2011 με την κατάσταση της υγείας του να έχει επιδεινωθεί και να μην του χορήγησε αμέσως θεραπεία.
Η πέμπτη κατηγορούμενη στις 28.3.2011, πνευμονολόγος, εφημερεύουσα επιμελήτρια Β’ Παθολογικής Κλινικής, παρότι είχε ήδη ενημερωθεί και κληθεί από τον τρίτο κατηγορούμενο να εξετάσει τον 21χρονο με συμπτώματα μηνιγγίτιδας, φέρεται να τον εξέτασε γύρω στις 06.00 π.μ. και ενώ μετά την εξέτασή του σχημάτισε εικόνα για πιθανότητα μηνιγγίτιδας, παραγγέλλοντας οσφυονωτιαία παρακέντηση, δεν φέρεται να έδωσε εντολή για να χορηγηθεί άμεσα θεραπεία, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, αφού η θεραπεία χορηγήθηκε περί ώρα 09.00 πμ.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Θ. Παπαγεωργίου.
dimokratiki.gr