Το πρώτο εμβόλιο ελονοσίας, που θα μπορούσε να σώσεις τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών στην Αφρική, πέρασε με επιτυχία από το τελικό στάδιο δοκιμής.
Το επιστημονικό "ορόσημο", όπως χαρακτήρισαν το εμβόλιο οι επιστήμονες, δοκιμάστηκε σε 16.000 παιδιά από επτά αφρικανικές χώρες. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ο εμβολιασμός ήταν επιτυχημένος στο 46% των περιπτώσεων στα βρέφη και τα νήπια ηλικίας 5 έως 17 μηνών, και στο 27% των περιπτώσεων σε νεογέννητα ηλικίας 6 έως 12 εβδομάδων.
Οι επιστήμονες εργάζονται για την δημιουργία του συγκεκριμένου εμβολίου για περισσότερο από 20 χρόνια, αλλά πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.
Ο καθηγητής Μπράιαν Γκρίνγουντ , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής της Κλινικής Τροπικής Ιατρικής στην Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ανέφερε ότι ήταν "λίγο απογοητευμένος" από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. "Ήλπιζα ότι το εμβόλιο θα είναι πιο αποτελεσματικό, αν και δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει την αποτελεσματικότητα που βλέπουμε στα εμβόλια της ιλαράς η οποία είναι 97%", δήλωσε.
Αυτό συμβαίνει επειδή το παράσιτο της ελονοσίας έχει ένα πολύπλοκο κύκλο ζωής και έχει μάθει πώς να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα επί εκατοντάδες χρόνια.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση "The Lancet", οι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν σε 11 περιοχές και χορηγήθηκαν στα παιδιά της μελέτης τέσσερις δόσεις από το εμβόλιο RTS,S/AS01, με την τελευταία να χορηγείται σε ηλικία 30 μηνών.
Η προστασία από το εμβόλιο φάνηκε να φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά τουλάχιστον οι επαναληπτικές δόσεις διατήρησαν στο 32% την προστασία από την σοβαρή ελονοσία που συχνά έχει νευρολογικές επιπλοκές και στο 35% την προστασία από τις σχετιζόμενες με την ελονοσία νοσηλείες. Δεδομένων των συνθηκών, οι επιστήμονες δήλωσαν πως είναι ενθουσιασμένοι που κατάφεραν να πετύχουν έστω και αυτά τα ποσοστά επιτυχίας εναντίον ενός πολύ "έξυπνου παρασίτου".
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αξιολογήσει τώρα τα δεδομένα και, αν είναι ικανοποιημένος, το εμβόλιο ενδέχεται να είναι διαθέσιμο από τον Οκτώβριο.