Του οικονομολόγου Δημήτρη Καρούσου*
Γράφω αυτές τις γραμμές με σκοπό να βοηθήσω και ΟΧΙ να επηρεάσω. Δέχομαι αρκετά μηνύματα και τηλεφωνήματα και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος, ενώ διψάει για ενημέρωση, οι πηγές σπανίζουν. Και είναι το δεύτερο λάθος που εντοπίζω στην κυβέρνηση, δεν ενημερώνει σωστά.
Λόγω της ιδιότητας μου, λοιπόν, και επειδή δεν μπορώ να απαντώ στον καθένα ξεχωριστά γράφω κάποια πράγματα που μάλλον δεν θα βρείτε πουθενά...
Η άγνωστη δύναμη που κατέχετε και δεν το ξέρετε
Σας λένε τα κανάλια ότι το χρηματιστήριο της Αμερικής έπεσε περίπου 2,20% στις 29/06/2015 που γράφω αυτές τις γραμμές, ενώ το χρηματιστήριο της της Γερμανίας έπεσε 4,56 %. Άχρηστη πληροφορία. Τι σημαίνει για τον Μέσο Έλληνα; Τίποτα! Εάν, όμως, σας έλεγαν ότι οι Γερμανοί επενδυτές στις 29/06/2015 έχασαν 80 δισεκατομμύρια ευρώ επειδή το χρηματιστήριο της Γερμανίας έπεσε 4,56 % και οι Αμερικανοί επενδυτές έχασαν 60 δισεκατομμύρια ευρώ επειδή το χρηματιστήριό τους έπεσε περίπου 2,20%, είναι διαφορετικό...
Τότε ο μέσος Έλληνας θα μπορούσε να σκεφτεί: Αν με μία μόνο συζήτηση για δημοψήφισμα χάνουν τόσα χρήματα σε μια μόνο ημέρα τότε πόσα θα χάσουν σε 10 μέρες συζήτησης; Ένα τρις ίσως; Και αν από τη συζήτηση περάσουμε στην πραγματικότητα και τελικά γίνει Grexit πόσα θα χάσουν;
Θα δώσω ένα τρανταχτό παράδειγμα: Η Deutsche Bank έχει επενδύσει σε παράγωγα ( επενδύσεις με ρίσκο) 54 τρις ευρώ, 20 φορές δηλαδή το Γερμανικό ΑΕΠ. Χωρίς να γνωρίζετε οικονομικά το πρώτο πράγμα που πρεπει να σκεφτείτε διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου είναι ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ.
Το ΑΕΠ είναι ό,τι παράγει μια χώρα - προϊόντα και υπηρεσίες - εκφρασμένο σε χρήμα. Πώς γίνεται μια και μόνη τράπεζα, ακόμα και αν όλοι οι Γερμανοί πολίτες έτρεξαν και κατάθεσαν όλο το ΑΕΠ στη συγκεκριμένη τράπεζα, δεν πήγαν πουθενά άλλου, δεν ξόδεψαν τίποτα, δεν έφαγαν ,δεν ντύθηκαν.. δεν, δεν, δεν... απλά πήγαν και το κατάθεσαν.
Αυτό μας κάνει μία φορά όσο είναι το ΑΕΠ, δηλ. 2,74 τρις. Οι υπόλοιπες 19 φορές του ΑΕΠ, δηλαδή τα υπόλοιπα 52 τρις που τα βρήκε η τράπεζα και τα επένδυσε;
Τα πήρε δανεικά φυσικά (ναι και οι τράπεζες δανείζονται). Φανταστείτε, τώρα, αυτές οι επενδύσεις να πέσουν έξω, να "σκάσουν", όπως λέμε εμείς με αφορμή ένα μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, πχ ένα Grexit. Και μιλάμε για μια και μόνη τράπεζα, 20 φορές το ΑΕΠ της χώρας, δηλ. ποσοστό 2000% του ΑΕΠ. Απλά δεν θα μαζεύεται το πράγμα.
Σε αυτό προσθέστε τις υπόλοιπες τράπεζες της Γερμανίας, τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης κλπ και την φούσκα των ομολόγων αξίας 100 τρις που όλα αυτά περιμένουν μια αφορμή για να σκάσουν.
Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες, ελπίζω να καταλάβατε τη δύναμη που έχετε και σας κρύβουν, γιατί στη πραγματικότητα τρέμουν. Τρέμουν το ΟΧΙ, τρέμουν τις αγορές, τρέμουν για τα τοξικά σκουπίδια που έχουν κάτω από το χαλί.
Δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή 26/06/2015: "πρέπει να βρεθεί λύση πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα". Δηλαδή σήμερα 29/06 που γράφεται αυτό το άρθρο. Μα να τους εκβιάσω; Γιατί αυτοί τι κάνουν; Σε εκβιάζουν, σε τρομοκρατούν, σε σκοτώνουν... Με όπλα τους , τον ΦΟΒΟ, την ΑΓΝΟΙΑ σου....
ΦΟΒΟΣ
Και ενώ έχεις να λύσεις ένα πρόβλημα καθαρά οικονομικό, σου προσφέρεται ένα deal και πρέπει να αποφασίσεις με οικονομικά κριτήρια, εσύ επιστρατεύεις τα συναισθήματα σου και μάλιστα τον Φόβο και τον Πανικό, για να καταλήξεις σε συμπεράσματα όπως : "θα γίνει εμφύλιος". Πώς; Από μόνος του; Αν δεν πάρεις ΕΣΥ το πιστόλι να σκοτώσεις το γείτονά σου που έχει διαφορετική άποψη... "Θα μας επιτεθούν οι Τούρκοι"! Δηλαδή επειδή ίσως αλλάξουμε νόμισμα και ενώ θα είμαστε στην Ευρώπη, όπως η Αγγλία που είναι στην ευρωπαική οικογένεια με δικό της νόμισμα, οι Τούρκοι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα μας επιτεθούν;
ΑΓΝΟΙΑ
Και ενώ βρίσκεσαι σε πραγματικό ντελίριο λογικής, καβαλάς το αυτοκίνητο σου και στήνεσαι στην ουρά στα βενζινάδικα , βρίζοντας τον μπροστινό σου, την τύχη σου τη μαύρη γιατί αγνοείς ότι βάσει νόμου της ΕΕ κάθε κράτος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να έχει επαρκή αποθέματα πετρελαίου για 3 μήνες, οπότε μάλλον καταλαβαίνεις ότι αν το ντεπόζιτό σου, εάν δεν έχει μέγεθος δεξαμενής ώστε να χωρέσει βενζίνη για 3 μήνες και 1 μέρα τουλάχιστον, μάλλον τζάμπα πήγες... Και αφού φουλάρεις πας σούπερ μάρκετ και ενώ παίρνεις ότι μακαρόνια και ρύζια βρεις, βρίζεις την κυβέρνηση γιατί αυτά τα λίγα που ψώνισες δεν θα σε φτάσουν και τελικά δεν θα έχεις να φας ...παρόλα αυτά κάνεις την τελευταία λογική κίνηση και τιγκάρεις το καροτσάκι με κωλόχαρτα.
CAPITAL CONTROLS και ΑΓΝΟΙΑ μαζί
Βρίζεις λοιπόν την κυβέρνηση γιατί δεν είχε σχέδιο στη διαπραγμάτευση, δεν είχε ούτε plan B . Δεν μπορείς να σκεφτείς, όμως, ότι ενώ 5 μήνες διαπραγματευόταν στην Ελλάδα οι Έλληνες έστελναν τα λεφτά τους στο εξωτερικό με την ευγενική ΧΟΡΗΓΙΑ του ELA , δηλαδή όσο η ΕΕ πίστευε ότι θα υπάρξει συμφωνία χρηματοδοτούσαν τις τράπεζες και άρα και τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Δηλαδή πέτυχαν τα εξής:
1) Ακόμα και στην περίπτωση δραχμής, οι Ελληνικές αποταμιεύσεις θα βρίσκονται σε ευρώ,
2) Αχρήστευσαν τα capital controls γιατί όσοι βγάλανε έξω τα λεφτά τους και είχαν πολύ χρόνο να το κάνουν, τώρα έχουν ξένες κάρτες χρεωστικές και πιστωτικές,
3) Το σπουδαιότερο από όλα είναι ότι τώρα η ΕΕ είναι εκτεθειμένη όχι μόνο στο χρέος αλλά και σε 130 δις (όχι 90 δισ που σας λένε) επιπλέον του ELA.
Η μπαρουφολογία της υποτίμησης (συζήτηση με τον "αγαπούλα" το αυτοκολλητάκι μου που μάλλον θα ψηφίσει ΝΑΙ ).
(Αγαπούλας) - Μα αν δεν τους τρομάξει το ΟΧΙ μας και πάμε σε δραχμή θα έχουμε υποτίμηση ...
(ΕΓΩ - Και;
(Αγαπούλας)- Τι και; Με νεύρα ...
(ΕΓΩ) - Και που σε πειράζει εσένα και το υπόλοιπο 99,9 % των Ελλήνων εννοώ; Το ευρώ που έχεις στις τσέπες σου την 1 Μάη του 2014 είχε 1,38 δολάρια, στις 13 Μαρτίου 2015 έκλεισε στο 1,04997 δολάρια. Sorry που σε στεναχωρώ αγαπούλα, αλλά αυτό είναι Υποτίμηση και μάλιστα βαρβάτη μέσα σε 10 μήνες ύψους 24% και σε ξαναρωτάω... ΚΑΙ; Πού σας έβλαψε, εσένα και το 99,9 % των Ελλήνων η υποτίμηση του ευρώ;
Κατ' αρχήν το κατάλαβες ότι έγινε υποτίμηση ή τσάμπα σε στεναχώρησα τώρα που στο είπα; Η αλήθεια είναι η εξής: εάν δεν είσαι trader και αν δεν παίζεις στο forex με τα νομίσματα ή αν δεν είσαι μεγάλος επιχειρηματίας και να συναλλάσσεσαι σε συνάλλαγμα, η υποτίμηση ή ανατίμηση ενός νομίσματος δεν πρέπει να σε απασχολεί και πολύ.
Aκόμα και αν είσαι μεγάλος επιχειρηματίας υπάρχουν τα οικονομικά εργαλεία (futures , options), μπορείς να κάνεις Hedge και να προστατευτείς ανάλογα. Ώστε να μη χάσεις ούτε σεντς από ενδεχομένη υποτίμηση ή ανατίμηση. Μάλιστα η υποτίμηση βοηθάει πολύ τον τουρισμό και τις εξαγωγές...
Δεν είμαστε μόνοι: 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους. Η πιο σοβαρή μελέτη που υπάρχει από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου έως σήμερα, δείχνει ότι περισσότερες από 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους και μόνο μια μικρή μειοψηφία υπέστη σοβαρές ζημιές.
Αναλυτικότερα το 70% των κρατών δηλ. 49 χώρες είδαν βελτίωση και μάλιστα σημαντική, το 22 % στασιμότητα και μικρή βελτίωση και μόνο 5 χώρες - οι δυο είχαν πόλεμο και εμφύλιο - είδαν την κατάσταση να χειροτερεύει.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Άνταμ Σλέιτερ εκτιμά πως στην αρχή ενός τέτοιου εγχειρήματος, το ΑΕΠ θα συνέχιζε την κατρακύλα του (κατά 10%), ωστόσο στη συνέχεια η πτώση θα περιορίζονταν και η οικονομία θα αποκτούσε κάποια απαραίτητα πλεονεκτήματα που θα την οδηγούσαν ξανά πίσω στην ανάπτυξη.
Εχουμε το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ.
Αν σας τρομάζει μια πτώση του ΑΕΠ τον 1ο χρόνο κατά 10% και μετά πραγματική ανάπτυξη , να σας πω ότι στα χρόνια του μνημονίου η Ελλάδα μας εμφανίζει μείωση του ΑΕΠ κατά 25,9%, σε τρέχουσες τιμές. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε την επίδραση του πληθωρισμού και τότε η πραγματική μείωση του ΑΕΠ φθάνει στο -32,3%!
Με βάση το ποσοστό αυτό, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο 2008-2014 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία! Συγκρίνεται μόνο με τον Καναδά (33,5%, κατά την περίοδο 1929-1933) του μεγάλου ΚΡΑΧ ή με μια εμπόλεμη κατάσταση...
Ψηφίζοντας ΝΑΙ Ψηφίζεις 23% γενικό ΦΠΑ.
Το κείμενο είναι ξεκάθαρο και απορώ που και άνθρωποι που έχουν σπουδάσει Αγγλία ή Αμερική δεν έπιασαν τις πονηρές λεξούλες: "βασικά τρόφιμα" που σύμφωνα με τους "θεσμούς" είναι μόνο δυο μακαρόνια και κάτι άλλο που θα μας αφήσουν να επιλέξουμε. Άρα 23 % ΦΠΑ παντού με τις εξής εξαιρέσεις: 13% " βασικά τρόφιμα "δύο είδη εκτός και αλλάξει κάτι", επίσης 13 % στην ενέργεια και το νερό (εξαιρουμένης της αποχέτευσης).
Σκεφτείτε πόσες περιοχές ακόμα και εντός Αττικής από Βούλα έως Σούνιο έχουν βόθρο και ένα υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα.
Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά ώστε να ωφεληθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως: Ισπανία, Μάλτα, Τουρκία κλπ. που έχουν ΦΠΑ από 3 έως 5 %.
• Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρείες και τους ελεύθερους επαγγελματίες!
Το πιο αναπτυξιακό μέτρο που έχω δει στην καριέρα μου... Δηλαδή όσες επιχειρήσεις άντεξαν με το ζόρι, να κλείσουν ή να εγκατασταθούν αλλού: Κύπρο, Ουγγαρία, Λετονία κλπ
• Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος από το 1 ευρώ) [ε ρε τι έχει να γίνει στο κόστος των τροφίμων...] και να μειωθούν οι εξαγωγές μας... ώστε να πριμοδοτήσουμε τους Ιταλούς, Γερμανούς, κλπ.
• Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ).
• Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις. ΣΩΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΩ
• Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ. Σημαίνει στην κυριολεξία θάνατος του μικρού συνταξιούχου ενώ θα έπρεπε να μπουν φίλτρα για τους δικαιούχους και όχι οριζόντια κατάργηση.
• Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό. Έχει και καλά έχει και άστοχα.
• Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους... Ποιους ίδιους πόρους; Μιλάτε για τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων που σε μια νύχτα με τη συνυπογραφή των Μπλε και Πράσινων αγοράστηκαν ομόλογα της Ελλάδος από θυγατρικές ξένων τραπεζών και δύο μέρες μετά ήρθε το PSI και κουρέψαμε τους εαυτούς μας και έβγαινε ο Χοντρός και πανηγύριζε για το κούρεμα που πέτυχε. Δηλαδή ζημιά 22 δις στα ασφαλιστικά ταμεία;
• Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ.
• Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%.
• Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021.
• Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί.
• Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις.
• Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών.
• Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο. Ξέρετε οι μισθοί των ιδιωτών θα ακολουθήσουν.
• Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).
• Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.
• Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ παράδοση του φυσικού μονοπωλίου του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες...και όχι μόνο πώληση της ΔΕΗ. Αλλά άκουσα και το εξωφρενικό: πώληση όχι μόνο των κτηρίων, των οικοπέδων, των μηχανημάτων, αλλά πώληση και του υπεδάφους... ΦΡΙΚΗ!
• Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο...Πουλήσατε τον ΟΤΕ, κάτι λίγα έμειναν, τον ΟΠΑΠ και - ναι θα συμφωνήσω γίνονταν κακοδιαχείριση, ρεμούλες , τεμπέληδες κλπ, συνδικαλιστές κλπ - μα στο τέλος του χρόνου έστω και έτσι οι δύο αυτοί οργανισμοί έφερναν στα κρατικά ταμεία μερικά δισ ευρώ ζεστό χρήμα. Και ο τελευταίος φοιτητής ξέρει ότι σε καθοδικό οικονομικό κύκλο με το χρηματιστήριο σε χαμηλά 20 ετών δεν πουλάς , ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ....και αν πουλήσεις, πουλάς ζημιογόνες εταιρείες, τις κερδοφόρες τις κρατάς γιατί θα είναι ο πυλώνας της μελλοντικής σου ανάπτυξης.
• Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014... Φυσικά δεν φοροκλέβουν και δεν φοροδιαφεύγουν αρκετά με τις τριγωνικές συναλλαγές τις offshore, και τα περίφημα Luxleaks....
• Να μην επανέλθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014
Προσθέτω, οι κατασχέσεις να γίνουν επιπέδου Ισπανίας, για στεγαστικά, ΟΑΕΕ, εφορία κτλ.