Ο κόσμος είναι ανέτοιμος για μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη, που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους και να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Σε μια νέα έκθεση σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν οι φυσικές καταστροφές, εμπειρογνώμονες από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την επιβίωση του ανθρώπου.
Υπολόγισαν ότι υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 5-10% μιας μεγάλης έκρηξης, ικανής να προκαλέσει ένα τεράστιο αριθμό θανάτων, να αλλάξει το κλίμα και να «δηλητηριάσει» την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες θα σημειωθεί προς το τέλος του αιώνα που διανύουμε.
Μια τέτοια έκρηξη θα είναι παρόμοιου μεγέθους με αυτή που είχε σημειωθεί στο ηφαίστειο Ταμπόρα στη Σουμπάουα της Ινδονησίας το 1815, εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκαν εκείνη την εποχή περίπου 100.000 άνθρωποι.
Το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας εκτοξεύθηκε σε ύψος 43 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα και προκάλεσε αλλαγές στη θερμοκρασία, οι οποίες οδήγησαν σε εκτεταμένη πείνα και επιδημίες.
Ωστόσο -όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail- οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αύξηση των επιπέδων του πληθυσμού και η αυξανόμενη εξάρτηση από τα παγκόσμια ταξίδια θα μπορούσαν να σημαίνουν, ότι οι επιπτώσεις μιας παρόμοιας έκρηξης θα ήταν πολύ πιο σοβαρές.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει ανάγκη για διεθνή ανταπόκριση, προκειμένου ο πλανήτης να προετοιμαστεί για μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους και για την παρακολούθηση παρόμοιων περιστατικών.