Τη ριζική αντιµετώπιση της βόµβας των χρεών που έχουν 180.000 µικρές επιχειρήσεις και επαγγελµατίες σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταµεία προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία µε τους δανειστές. Tο θέµα αναµένεται να συζητηθεί λεπτοµερώς στις συναντήσεις που αρχίζουν εκ νέου µε τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, µε στόχο να ψηφισθεί εντός του επόµενου διµήνου.
Το σχέδιο έρχεται να αντιµετωπίσει µε λύση-πακέτο «κόκκινα» επιχειρηµατικά δάνεια 20 δισ. ευρώ, που δεν εξυπηρετούνται από τις συγκεκριµένες επιχειρήσεις και επαγγελµατίες.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, θα αφορά ισόποσο κούρεµα έως και 50% σε όλες τις οφειλές προς τράπεζες, εφορίες και ταµεία, ανάλογα µε τα αυστηρά κριτήρια (ύψος δανείου, τζίρος κ.ά.) που θα θεσπιστούν.
Πρόκειται για τροποποίηση του νόµου ∆ένδια, η οποία ωστόσο δεν προβλέπει µέχρι σήµερα κούρεµα της αρχικής οφειλής των χρεών προς την εφορία και τα ταµεία, παρά µόνο 20% µείωση στις προσαυξήσεις και στα πρόστιµα.
Ερχονται, λοιπόν, τώρα η κυβέρνηση και το κουαρτέτο σε συνεργασία µε τις τράπεζες να ανοίξουν το κούρεµα και στα χρέη προς το ∆ηµόσιο, προκειµένου οι χιλιάδες µικροί επιχειρηµατίες και ελεύθεροι επαγγελµατίες να µείνουν όρθιοι.
Η δεύτερη τοµή, την οποία ετοιµάζουν οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ∆ικαιοσύνης, αφορά τις µεγάλες υπερχρεωµένες επιχειρήσεις, µε «κόκκινα» δάνεια 40 δισ. ευρώ.
Αναµένεται, λοιπόν, να δοθεί η δυνατότητα-στο πλαίσιο της προπτωχευτικής διαδικασίας- στους πιστωτές µίας µεγάλης εταιρείας, η οποία έχει ληξιπρόθεσµα τραπεζικά δάνεια, ακόµη και καταγγελθέντα, να ελέγξουν την επιχείρηση χωρίς να απαιτείται -όπως ισχύει σήµερα- η συναίνεση του «χρεωµένου» υφιστάµενου επιχειρηµατία/µετόχου.
Ενδεικτικό παράδειγµα η περίπτωση Μαρινόπουλου, όπου η διάσωση της εταιρείας ήταν χρονοβόρα εξαιτίας της πολύµηνης άρνησης του επιχειρηµατία να συνεργασθεί.