Η "απαγορευμένη" λέξη του Grexit μπήκε επίσημα στα σχέδια των δανειστών που εντείνουν τις πιέσεις τους.
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, και μάλιστα χωρίς υποχώρηση από τις "κόκκινες γραμμές", ο πρόεδρος του Eurogroup και το ΔΝΤ φέρνουν στη συζήτηση το Grexit..
Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, δήλωσαν ξεκάθαρα πως οι οργανισμοί τους έχουν εξετάσει όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και ενός Grexit.
Ο πρόεδρος του Eurogroup προχώρησε σε μια κίνηση που δεν συνάδει με το ρόλο του. Μίλησε στο ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη λέγοντας πως ναι μεν «επιδιώκουμε μία σταθερή συμφωνία που θα οδηγήσει σε μέτρα μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη ήταν σαφής: "Εάν με ρωτάτε αν η Ολλανδία ή η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, τότε η απάντηση είναι ναι".
Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να διαψεύσει το δημοσίευμα του Der Spiegel ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκπονήσει εσωτερική έκθεση (non paper) για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δηλώνοντας σχετικά: "Πάντα εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες, αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας". Τόνισε πάντως πως η "βασική θέση" του ΔΝΤ παραμένει σταθερή -και αυτή είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη νομισματική ένωση, με δεδομένες τις πάγιες δεσμεύσεις της Αθήνας για παραμονή στο ευρώ.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε εκ νέου ότι το Ταμείο απαιτεί μία «σε βάθος συμφωνία» ("comprehensive agreement"), προτού εκταμιευθούν χρήματα, τονίζοντας πως δεν αρκούν "μερικά μέτρα".