Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε η Ελλάδα, με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ εκτίμησε πως "η διαδικασία θα προχωρήσει".
Αυτή είναι η λίστα που έστειλε ο Βαρουφάκης στο Eurogroup
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης ενημέρωσε το ευρωκοινοβούλιο ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε χθες αργά το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση, είναι υπό αξιολόγηση.
Όπως είπε, τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και θα ενημερώσουν το Eurogroup που θα συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος από τα εθνικά κοινοβούλια.
Σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις αυτές, το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου. Επανέλαβε μάλιστα, ότι μόνο η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα). «Το σημαντικό είναι το πρόγραμμα να βρίσκεται σε σωστή τροχιά» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα, συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει και να επιστρέψει στη σωστή τροχιά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τετράμηνη παράταση δίνει στην Ελλάδα και στους εταίρους τους τον απαραίτητο χρόνο για να δουλέψουν σε μια μελλοντική συνεργασία. Επισήμανε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετικό όραμα και επιθυμεί αλλαγές στις συμφωνίες. Όπως σημείωσε, το σημαντικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους βασικούς στόχους που αφορούν στην οικονομική σταθεροποίηση.
Αναφορικά με την ευελιξία, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει εντατική συνεργασία και κοινή συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα, να αντικατασταθούν κάποια μέτρα και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και να βάλει τη δική της πολιτική σφραγίδα στο πρόγραμμα». Σημείωσε, όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους βασικoύς στόχους του προγράμματος, τονίζοντας: «Να μη χάνουμε χρόνο, ας περάσουμε στις πράξεις».
Εξάλλου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απάντησε ότι -όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ έχουν ήδη επισημάνει- το «GREXIT" δεν βρίσκεται υπό συζήτηση. «Η Ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη στα δύσκολα» τόνισε και υπογράμμισε: «Επιθυμούμε το ίδιο που θελει η νεα ελληνική κυβέρνηση, να έχει η Ελλάδα τη θέση της στην Ευρωζώνη». Ανέφερε, δε, ότι οι μόνοι που προετοιμάζονταν για GREXIT ήταν οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.
Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον υποστήριξης προς την Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς αν μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στη λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Τόνισε, πάντως, ότι για να μπορέσει μια χώρα να πάρει αυτήν την προληπτική γραμμή στήριξης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτείται.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει σε αυτό μετά την τετράμηνη παράταση και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που συνοδεύουν το πρόγραμμα.
Τέλος, σχετικά με το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση και ότι θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος και από την οικονομική κατάσταση της χώρας.